Coks Feenstra

Welkom

Persoonlijk

Publicaties

Boeken

Lezingen

Vragen & Antwoorden

Contact

- Themas -


- Zoeken -

Zoek door middel van trefwoorden het thema dat jou persoonlijk interesseert:

Publicaties

School, samen of apart

IS DRUK GEDRAG ALTIJD EEN REDEN TOT SPLITSEN?

29 de juni del 2022

Deze vraag stelde een moeder tijdens een lezing vorige week. Een goede vraag, want vaak wordt druk gedrag als een reden genoemd om een tweeling te splitsen. Maar is het altijd zo? Dit hangt onder andere af van de leeftijd van de tweeling.

[ Verder lezen ]
MIJN TWEELING MAG NIET SAMENSPELEN VAN DE JUF

10 de juni del 2021

Een tweelingrelatie wordt, zelfs bij een jonge tweeling van 4 jaar, al snel gezien als 'beperkend' en 'te close'. Hier het verhaal van een moeder.

[ Verder lezen ]
De behoefte om bijelkaar te zijn

3 de maart del 2020

Eeneiige tweelingen die samen in de klas zitten, hebben minder internaliserende gedragsproblemen en presteren beter dan gescheiden tweelingen.

[ Verder lezen ]
HELP! IK HEB MIJN TWEELING WEL GESCHEIDEN

8 de oktober del 2019

Dit is wat een moeder, van een jongen/meisje tweeling, tegen me zegt in een Skype consult.

[ Verder lezen ]
ALS SCHOOL TERUGKOMT OP HET BESLUIT VAN ‘SAMEN’

25 de september del 2019

Nu de eerste schoolweken voorbij zijn, zullen er zich mogelijkerwijs situaties voordoen die door school als problematisch worden gezien.

[ Verder lezen ]
IN GESPREK MET SCHOOL

3 de september del 2019

Vele meerlingouders krijgen met een afwijzende houding van de school te maken wat betreft het samenplaatsen van hun kinderen in één klas.

[ Verder lezen ]
EEN IDENTIEK WERKSTUK

19 de juni del 2019

Een moeder van een eeneiige tweeling plaatste onlangs op de Facebook pagina van de NVOM een bericht. Haar jongens werden beschuldigd van het samen maken van een werkstuk en hun cijfer werd door tweeën gedeeld.

[ Verder lezen ]
Tweelingen en school

5 de juni del 2019

Deze week ontving ik twee mooie reacties van moeders die allebei de school overtuigden van het belang om hun tweeling samen te laten starten. Dit geeft hoop.

[ Verder lezen ]
ÉÉN LATEN DOORKLEUTEREN EN DE ANDER NIET?

4 de juni del 2018

Soms krijgen tweelingouders het advies om één van hun tweeling groep 2 te laten overdoen, terwijl de ander doorgaat naar groep 3. Is dit verstandig?

[ Verder lezen ]
MEERLINGENBELEID VOOR SCHOOL

21 de mei del 2018

Hier een kort artikel dat jullie bij inschrijving van je tweeling mee naar school kunnen nemen. Bedenk dat onderwijzers in hun opleiding geen informatie krijgen over meelingen, dus hun kennis is gebaseerd op persoonlijke ervaringen en niet op wetenschappelijk onderbouwde feiten.

[ Verder lezen ]
OVERWEGINGEN BIJ DE KEUZE

16 de mei del 2018

Hier alle redenen, overzichtelijk samengevat, om een tweeling, in groep 3, wel of niet bij elkaar te plaatsen.

[ Verder lezen ]
Tweeling op school: samen of apart in de klas?

21 de maart del 2017

Het aantal tweelingen is in de laatste decennia fors gestegen. Dit betekent dat het percentage tweelingen op scholen toeneemt. Het vereist van school-teams dat ze op de hoogte zijn van de specifieke kenmerken van deze groep leerlingen, zodat, onder andere, de vraag ‘samen of apart in de klas?’ adequaat behandeld kan worden.

[ Verder lezen ]
NIEUW ONDERZOEK OVER PLAATSING VAN TWEELING BIJ START VAN SCHOOL

28 de september del 2016

Is of het de taak van de schooldirectie is om te bepalen of een tweeling wel of niet bij elkaar in de klas komt bij aanvang van de basisschool? Verschillen de meningen van de schooldirecteuren van die van onderwijzers, ouders en tweelingen zelf? Waarom zijn er zoveel scholen die splitsing voorstaan tegen de wil van de ouders in?

[ Verder lezen ]
ONDERZOEK OVER TWEELINGEN OP SCHOOL

7 de juli del 2014

Er zijn weinig aspecten in de opvoeding waarover eenduidigheid bestaat. Het thema ‘een tweeling wel of niet splitsen van klas’ is echter een uitzondering.

[ Verder lezen ]
KRONIEK VAN DE STRIJD ‘SPLITS MIJN TWEELING NIET’

31 de december del 2013

Tweelingen worden nog steeds vaak gescheiden als ze de schoolperiode ingaan.

[ Verder lezen ]
DRIELINGEN OP SCHOOL

15 de maart del 2011

Is het al lastig om bij een tweeling een goede beslissing te nemen over het dan al niet plaatsen in één klas, bij een drieling is deze keuze nog moeilijker. Niet in het laatst omdat er vaak maar twee klassen zijn!

[ Verder lezen ]
EEN BABY-TWEELING: WEL OF NIET IN DEZELFDE GROEP VAN DE CRECHE?

26 de november del 2010

Deze vraag kwam op de meerlingendag van de NVOM, november 2010, in een vragenuur dat ik met ouders had, naar voren. Er werden mij verschillende situaties voorgelegd.

[ Verder lezen ]
TWEELINGEN OP SCHOOL: SAMEN OF APART?

10 de november del 2009

Veel van de vragen die ik op mijn site ontvang, gaan over dit thema: kiezen we voor onze tweeling voor één klas of twee?
Was het vroeger de gewoonte om tweelingen samen te plaatsen -vanuit de gedachte: een tweeling hoort bij elkaar-, tegenwoordig kiest men vaker voor het scheiden van de tweeling, vanuit de gedachte dat ze op die manier minder problemen met hun identiteit zullen krijgen. Toch is het nodig om deze gedachtegang te nuanceren, zoals ik hier zal uitleggen.

[ Verder lezen ]
Coks Feenstra - Psicóloga Infantil

design by Gissel Enriquez - development by Jeronimo Design