Coks Feenstra

Welkom

Persoonlijk

Publicaties

Boeken

Lezingen

Vragen & Antwoorden

Contact

- Zoeken -

Zoek door middel van trefwoorden het thema dat jou persoonlijk interesseert:

Persoonlijk

GroningenGeboren, 1952, als vierde kind in een gezin van zes, wist ik al jong dat ik me wilde wijden aan de zorg voor anderen. Toen ik op de middelbare school ontdekte wat de taak van een psycholoog is, was mijn keuze snel gemaakt. Ik studeerde aan de Rijksuniversiteit in Groningen en specialiseerde me in Ontwikkelingspsychologie. Ik liep stage in een Algemeen Ziekenhuis in Winterswijk, afdeling Psychiatrie en in een Kinderziekenhuis in Haren waar langdurig zieke kinderen opgenomen waren met doorgaans psychosomatische klachten.

Na mijn studie werkte ik in een Opvanghuis voor mishandelde vrouwen. Ook startte ik een eigen consult aan huis.

De geboorte van mijn eerste kind bracht een grote verandering in mijn leven. Hoewel niet verwacht, bleek ik toch het liefst voortdurend beschikbaar te willen zijn om zelf voor hem te kunnen zorgen. Ik  nam ontslag en heb een jaar volop van het moederschap genoten zonder andere verplichtingen. Wel begon ik in die periode te schrijven over het moederschap en alles dat dat oproept. Het schrijven werd mijn liefste hobby en vanuit die ontdekking zocht ik contact met opvoedkundige bladen. Ik heb vervolgens voor Groter Groeien, Kinderen en Ouders van Nu geschreven.

Crecer felizIn 1986 besloten mijn partner en ik naar Spanje te verhuizen met onze (inmiddels) twee kinderen van 3 en 1 jaar oud. Het leven in een Mediterraan land sprak ons beiden zeer aan: de manier van leven, de cultuur, de warmte, de familie-banden en de ruimte. Er brak voor mij een tijd aan van veel studeren en woorden leren, want mijn grootste wens was om mijn werk voor de opvoedkundige bladen voort te zetten. Ik kreeg een dochter in 1987 waarmee een diepe wens in vervulling ging. Ik wisselde het zorgen voor mijn drietal af met de lessen in de Spaanse taal. In 1988 veroverde ik mijn eerste, kleine, opdrachten voor het  Spaanse blad ‘Crecer feliz’ (‘Gelukkig Opgroeien’). Ik werk nu al weer 21 jaar voor dit blad, inmiddels als adviseuse en redactrice. Ook schrijf ik voor het blad ‘Psychologies’.

 

 
Coks Feenstra - Psicóloga Infantil

Door mijn werk voor Crecer feliz merkte ik dat er bij de ouders behoefte was aan een boek over de opvoeding van tweelingen. Omdat er geen enkel boek over bestond, besloot ik het zelf te schrijven. Het kwam in 1999 uit onder de titel El Gran Libro de los Gemelos (Het Grote Tweelingenboek). In 2007 kwam een nieuwe en geactualiseerde versie uit. En nu is dit boek inmiddels in het Nederlands vertaald. Het Grote Tweelingenboek van Ad. Donker is vanaf eind november 2009 in de Nederlandse en Belgische boekwinkels verkrijgbaar. Om deze reden heb ik mijn Spaanse site, waarin ik vele onderwerpen bespreek, aangepast met een Nederlands deel. Hierbij beperk ik me echter enkel tot het thema ‘Tweelingen’. Psychologies

Tweelingen hebben me altijd geboeid, hoewel ik geen tweeling ben. Maar als kind had ik wel mijn tweelingpoppen. Het is de relatie tussen een tweeling die mij het meeste boeit. In mijn boek kun je hier veel over lezen. Het begint bij de bevruchting en het eindigt bij de dood. Een tweeling is namelijk zijn hele leven tweeling. Een gegeven waardoor hij/zij anders in het leven staat dan iemand die alleen geboren wordt. Dat maakt het thema zo boeiend!

Naast het tweelingboek heb ik de volgende boeken geschreven:

  • ‘Socorro! Mi hijo no come’. Help! Mijn kind eet niet. Niet vertaald.
  • ‘El día a día con los hijos’ Belevenissen van een psychologe/moeder over haar drietal. In dit boek beschrijf ik mijn eigen ervaringen als moeder, maar geef ook als kinderpsychologe adviezen en uitleg. Niet vertaald.
  • ‘El hijo superdotado’ Het hoogbegaafde kind. Ook niet vertaald.

design by Gissel Enriquez - development by Jeronimo Design